Pikkujouluiltamien anti 15.11.2018

20.11.2018

Tänä vuonna nautimme huilumusiikista, oli arvonta kOuluvanhempien 5 vuotisen taipaleen kunniaksi ja ideapajailimme päiväkoti ja koulu vanhempaintoiminnan hyödyistä, niin johtajuuden, yhteisön kuin kodin näkökulmasta.

Pikkujouluiltamat on yksi Oulun alueen vanhempainfoorumeista, jonka järjestää yhdessä Oulun alueellinen vanhempainyhdistys ja Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut.


Kokemuksia ja ideoita


Oulun alueellisen vanhempainyhdistyksen ja Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden yhteistyössä järjestettyjä pikkujouluiltamia vietettiin torstaina 15.11.2018 klo 17.30-20 Aleksinkulmassa. Samalla juhlimme 16.11.2018 5-vuotta täyttävää yhdistystämme. Tänä vuonna halusimme kutsua erityisesti päiväkotien vanhempaintoimijoita ja johtajia pikkujouluiltamiin, sillä varhaisessa vaiheessa jo päiväkoti-ikäisten lasten parissa aloitettu vanhempaintoiminta siirtyy luonnollisena jatkumona myös koulumaailmaan, kunhan sen hyödyt ymmärretään myös varhaiskasvatuksen parissa.


Tilaisuuden avasi Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden pohjoisen alueen aluepäällikkö Pirjo Koret. Yhdistyksemme puheenjohtaja Kaisu Lyöri lausui omat tervetuliaissanansa kertoen tilaisuuden tarkoituksen ja ohjelman. Samassa yhteydessä paikalla olevat hallituksen jäsenet esittelivät itsensä. Suomen Vanhempainliiton Sari Haapakangas onnitteli 5-vuotiasta yhdistystämme ja toivotti menestystä tuleville vuosille sekä voimia yhdistyksen toimijoille, jotka oman vanhempainyhdistyksen lisäksi toimivat aktiivisina myös alueellisessa vanhempainyhdistyksessä.


Ohjelman "Kokemusvanhemmat kertovat" - osiossa Pirita Satomaa haastatteli erityislapsen vanhempaa. Haastattelusta seurasi arvokasta keskustelua erityislasten perheiden kokemista haasteista varsinkin kouluun siirtymisen yhteydessä. Suomen Vanhempainliiton EPeLI-hankkeessa mukana oleva Sari Haapakangas käytti puheenvuoron kannustaen erityislasten vanhempia vaatimaan tukea lapsilleen, verkostoitumaan ja perustamaan omia erityislasten vanhempien vertaistukiryhmiä esimerkiksi WhatsApp-sovelluksen avulla ja saattamaan näissä esille tulleita asioita koulun ja päiväkotien vanhempaintoimikuntien tietoon asioiden eteenpäin viemiseksi. Esimerkkinä hän käytti Haukiputaan koulun vanhempainyhdistyksen perustamaa diagnooseista vapaata erityislasten vanhempien vertaistukiryhmää, jota vetää Hanna Tiri (hanna.tiri@gmail.com), haukiputaanerityisvanhemmat@gmail.com.


Iltamien toiminnallisessa osuudessa osallistujat jakautuivat ryhmiin pohtimaan vanhempaintoiminnan hyötyjä perheiden, päiväkoti- ja kouluyhteisön sekä johtajuuden kannalta. Ideariihien aikana jaettiin kokemuksia hyvistä käytännöistä ja keskustelu oli vilkasta. Ideariihien tuotokset vanhempaintoiminnan tueksi löytyvät uutisen kuvista ja Yhdistys-sivun alaosan tiedosto-osoista.


Päiväkoti Runokerän johtaja Marjo Teräs kertoi kokemuksiaan vanhempaintoiminnasta johtajan näkökulmasta. Oulun alueellinen vanhempainyhdistys kävi kOuluvanhempien-treffeillä päiväkoti Runokerässä vuosi sitten (https://www.kouluvanhemmat.fi/uutiset/kuulumiset-lokakuun-tapaamisesta-pa/). Yhteenvetona Teräksen ja ideariihen johtajuus osiosta voitaisiin tiivistää: johtajan kannalta vanhempaintoimikunta on hyvä kokeilualusta ideoille sekä tarjoaa apukäsiä päiväkodin arkeen.


On monia tapoja ja toiveita osallistua vanhempaintoimintaan. Osa huoltajista tahtoo perinteisemmin kerätä rahaa ja olla mukana järjestämässä tapahtumia, osa tahtoo antaa panoksensa yhteisten asioiden hoitamiseen (kommentoimassa päiväkodin/koulun suunnitelmia ja kehittämistä, kiusaamisenehkäisy, yhdenvertaisuus) ja osa ei välitä olla mukana säännöllisesti, mutta mielellään osallistuu yksittäiseen yhteiseen tempaukseen ja kaikkea tältäkin väliltä. Vanhempaintoiminta voi olla hyvin toimivaa, vaikka perustuu vapaaehtoisuuteen. 


Yhdistyksemme varapuheenjohtaja Vesa Ilola muistutti, että yhteisötoiminnan alueellinen toimintaraha on haettavissa marraskuun aikana. https://www.ouka.fi/oulu/yhteisotoiminta/yhteisotoiminnan-avustussaanto

Hän myös kehotti osallistumaan asukasiltoihin. Vesa kertoi ns. Islannin ihmeestä, jossa ryyppäävästä nuorisosta tulikin harrastava nuoriso. Olisiko tässä ainesta "Oulun ihmeeksi" koko kylä kasvattaa hengessä. (Lisätietoa esim. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005894036.html)


Illan viihteellisestä osuudesta vastasi alkuillan huilumusiikilla Petra Satomaa. Ruokailun aikana huilumusiikkia esitti Anna Peltomaa jouluisella ja elokuvateemaisella ohjelmistollaan. Hänen ja Emma Kurkisen Peltokurki Orchestran konsertti Valveella 16.12.2018 klo 16 ja 18. (Lisätietoa: http://www.kulttuurivalve.fi/sivu/fi/tapahtumat/konsertit/?type=1&location=&id=4093&action=show_one&lang=fi)


Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden tarjoaman maittavan menun lisäksi juhlistimme yhdistyksemme 5-vuotista taivalta syntymäpäiväkakulla sekä arpomalla arvokkaita hyvänmielen palkintoja osallistujien kesken.  

Tilaisuudessa oli Suomen Vanhempainliiton vanhempaintoimintaan liittyviä esitteitä ja julisteita koteihin, päiväkoteihin ja kouluihin vietäväksi. 


Kiitoksia kaikille osallistujille!